آنک سیزدهم آبان، این سبزترین روز سال دوباره از راه میرسد. آیا امروز قابلتصور است که حرکت مردم بر اثر بازداشته شدن همراهی از همراهی خاموش شود؟ اگر اینگونه باشد دستاوردهای چهل و پنج سال تاریخ معاصر خود را از دست دادهایم، و اگر چنین نباشد این نشانهای از ریشههای انقلابی ماست. ما به اتکای این ریشههاست که سبز شدهایم، ریشههایی که اگر از آنها دور شویم به همان چیزی تنزل خواهیم کرد که مخالفان مردم آرزو میکنند. به این خاطر است که جا دارد با هر تلاش افراطی در این جهت برخوردی احتیاطآمیز داشته باشیم.
حرکت ما از واگذار کردن اسلام به جبهه خرافهپرستان و سپردن انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان، از ناچیز شمردن میراث و میوه مبارزات یکصدساله مردم ایران و جایگزین کردن آن با تصوراتی گنگ، و از جدایی و بیگانگی نسبت به ریشههای تاریخیاش نفع نمیبرد، و اگر برخی دولتهای بیگانه بر ترویج چنین تمایلاتی اصرار دارند شاید در این کار سودی ملاحظه میکنند.
بیانیه شماره ۱۴ میرحسین موسوی
هیچ دین و مکتبی این همه برای زن ارزش قایل نشده است. اسلام است که بالاترین کرامت رابه زنها میدهد و مردها را موظف مینماید که به زنها خدمت نمایند.
معظم له با ذکر اینکه « احترام به حقوق انسانها بدون توجه به استعدادهای فطری آنها امکان ندارد»، افزودند: خدمت به زن این نیست که کارهایی که ارتباط با مردها دارد به آنان بدهیم و فرهنگ اسلامی ما با فرهنگ غرب و شرق تفاوتهای زیادی دارد.
ایشان با انتقاد از پافشاری برخی بر مواضع غیر دینی فرمودند:
متأسفانه میآیند در قم، که مرکز تشیع است، اعلام میکنند که برای بعضی از استانها استاندار زن منصوب میکنیم؛ مگر میخواهید که با قرآن و پیامبر جنگ کنید که اینچنین خلاف شرع میگویید؟ شما با چه کسی میخواهید لجبازی کنید؟ آیا با احکام خدا و مسلّمات دین مخالف هستید؟آیهالله لطفالله صافیگلپایگانی ***
تصدي رياستجمهوري توسط زنان هم، مثل مرجعيت و قضاوت زنان، هيچ منعي در اسلام ندارد. در پايان جلد اول توضيحالمسائل نيز بهگونهء واضح جواز تصدي مقام رياستجمهوري و قضاوت را براي زنان روشن كردهام. اين موضوع را اخيراً هم در جلسهاي كه در استانداري قم و با حضور جمعيت زنان ايران داشتيم مطرح كردم. البته ورود در اين مباحث و گفتن اين حرفها هزينه دارد. آنهايي كه زياد منبر رفتهاند ياد دارند كه چطور موضوع بحث را از فراز و نشيب مصون بدارند اما ما كه منبري نيستيم و مثل درسي كه ميگوييم آنجا هم سخن گفتيم. در آنجا مطرح شد اگر از علماي شيعه سوال كنيد كه زن ميتواند رئيس جمهور شود يا نه اكثرا ميگويند نه. از علماي سني هم بپرسيد ميگويند جايز نيست. به آنها ميگوييم دليل شما چيست؟ چون انسانها كه بر اساس زن و مرد بودن با يكديگر فرق نميكنند. در امور مديريتي و هر قسم ديگري از امور اصلاً جنسيت مطرح نيست و توانايي فكري و دانايي و تدبير و مهارت است كه مطرح است. ميخواهد زن باشد، ميخواهد مرد. اين شرايط بايد براي زمامدار محقق شود.
اما ادله علماي مخالف كه شما ميخواهيد بدانيد چيست؟ ميگويند به دليل اينكه پيغمبر(ص) فرمودند ما هم مخالفت ميكنيم. سوال ميكنيم پيغمبر(ص) چه فرمودند؟ اشاره ميكنند به اينكه ايشان فرموده است «
لم يفلح قوم ملكتهم الامراه»، به اين معني كه اگر زني زمامدار مملكتي شود، آن مملكت رستگار نخواهد شد.اين دليل آقايان مخالف است.
اين روايت از پيامبر (ص) نقل شده است اما اساس و پايه ندارد. شما اول بايد ببينيد اين روايت را چه كسي نقل كرده است؟ حسن ابن ابوبكره. كسي كه به زوجهء پيامبر، عايشه، بسيار بياحترامي ميكرد و مثلا وقتي كه عايشه از كوچهاي عبور ميكرد از او روي برميگرداند.
حديثي كه مورد استدلال قرار ميگيرد بايد مراحلي را طي كند. بايد از چهار فيلتر عبور كند و در
مرحلهء اول كساني از علماي حديث و رجال كه مجتهد باشند بايد آن را بررسي كنند كه چه كسي آن را روايت كرده است.
نكتهء دوم اينكه آيا اين روايت دلالتي بر معناي مقصود كه حرام است يا حلال دارد يا نه؟ كساني كه در علم اصول مجتهد هستند اين بخش را بررسي ميكنند.
نكتهء سوم كه بايد بررسي شود اين است كه اصلاً به چه مناسبت امام يا پيامبر اين سخن را گفتهاند؟ آيا در مقام تقيه بوده است؟ مخاطبان اين سخن چه كساني بودند؟ جلسهء چه بوده است؟ ممكن است مصلحتي در نظر بوده باشد و اينها همه بايد بررسي شود.
مرحلهء چهارم هم اين است كه بايد ببينند آيا اين روايت معارض دارد يا ندارد؟
بنابراين نميتوان هر روايتي را به عنوان حكم خدا نقل كرد و بر اساس آن قانون گذاشت. اين مسائل بايد به صورت كامل بررسي شود. لذا حقوق زنان كه الان واقعاً ضايع مي شود به دليل چنين مسائل و چنين رواياتي است كه با استناد به آن زنان را از تمام مزايا محروم كردهاند. البته امروز شرايط بهتر شده است، روزگاري بود كه حتي زن اگر از كوچه عبور ميكرد بايد از كنار ميگذشت...
در دوران پيامبر(ص) زن و مرد با هم مي نشستند و با هم برمي خاستند. هيچ منعي در معاشرت زن و مرد نبود و مردم بسيار راحت زندگي مي كردند.پنجاه هزار حديث كه بيشتر آنها هم ضدزن هستند در دوران بنيعباس جعل شده و مابين احاديث ما آمدهاند؛ احاديث و رواياتي كه اكثراً پايه و اساس ندارند.
آیهالله محمدابراهيم جناتی***
... این از شهروندان ایرانی مقیم خارج. در داخل هم داستان های مشابه زهرا بنی یعقوب، ندا آقا سلطان، سهراب اعرابی و … زیاد شنیده ایم و هنوز هم منتظر نتایج پیگیری های کمیته های تعیین شده برای بررسی این جنایت ها هستیم. آن وقت فرهیخته ای مثل حداد عادل پیدا می شود که بگوید
کشته شدن چند انسان در فلان کشتارگاه، یک مسأله حاشیه ای و فرعی است! لابد نظر این چهره ماندگار بر این تعلق گرفته که مسأله مهم کشور ما هتک حرمت چهره ماندگار، جریان ساز و صاحب سبک ایشان در محیط مقدس دانشگاه است!
هنوز صدای حداد عادل در گوشم هست که چند روز پس از انتخابات در تلویزیون می گفت: «البته زمانی که مهندس موسوی نخست وزیر بود، من هم مسؤولیت های مهمی داشتم. از جمله مسؤولیت تدوین کتب درسی آموزش و پرورش بر عهده من بود.»
آقای حداد عادل عزیز! نسل من به خوبی به یاد دارد که کتاب هایی که شما برای آموزش دین و قرآن و تاریخ برای نوجوانان می نوشتید، در دین گریزی و کم عمق شدن آموخته های دینی و تاریخی آنها بی تأثیر نبود.
آقای حداد عادل عزیز! شما را به خدا نقش استادتان دکتر حسین نصر را بازی نکنید و همچون او توجیه گر اقدامات غیر انسانی و خلاف شرع دیگران نباشید. مردم از شما انتظار دارند که در مقام یک استاد برجسته دانشگاه و چهره فرهنگی، تعدیل کننده تندروی های برخی مسؤولان باشید.
از وبلاگ تورجان
طلبه حوزه قم